فهرست مطالب

دولت پژوهی - پیاپی 21 (بهار 1399)

فصلنامه دولت پژوهی
پیاپی 21 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود فیرحی* صفحات 1-28
    ایرانشهری، روایتی جدید از میراث قدیم است که به رغم رگه هایی در پیشامشروطه بویژه ناشی از تحولات مشروطه خواهی و دولت ملی برآمده از آن در ایران معاصر است. آنگاه که دولت ملی (1285) در ایران تاسیس شد، رهبران مشروطه را بر آن داشت که به تعبیر میرزا حسن خان مشیرالدوله، «جایی» پیدا کنند که میخ چادر این ملیت را بر آن بکوبند بلکه از باد و توفان مصون بماند. برخی از این متفکران، این «جای مناسب» را در «ایران باستان» دیدند و در «احیای» آن کوشیدند. این ایده ها و کاوش ها از مشروطه تاکنون راه پرفراز و نشیبی داشت و بیان امروزین آن با اندیشه ها و آثار استاد سید جواد طباطبایی گره خورده است. این مقاله، ضمن توضیح «ایرانشهری» با توجه به آخرین کتاب استاد طباطبایی، برخی وجوه و لوازم سلبی و ایجابی این اندیشه را بررسی کرده است. به نظر او ایران نه جزیی از تاریخ و جهان اسلام، بلکه همواره در ناحیه ای در «درون بیرون» آن قرار داشته است. ناحیه ای که هرچند «هنوز نتوانسته ایم مختصات آن را به دقت ترسیم کنیم»، اما هست و به هستی آن «شهود» داریم. از همین رو است که نظریه ای مستقل برای توضیح منطق تحول ایران لازم است. این نوشته می کوشد این اندیشه و برخی مفردات مهم آن را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: ایران، ایرانشهری، ملت، دین ملی، جدید در قدیم، مشروطه
  • مرتضی مردیها صفحات 29-57

    در دوره ی مدرنیته ی متاخر و بویژه در فاصله میان جنگ جهانی اول و اضمحلال نظام کمونیستی، مهمترین شکاف فعال در نظام حزبی کشورهای دمکراتیک، دوگانه چپ و راست بوده است. غالبا بزرگترین دو حزب رقیب، فارغ از نام های متفاوت، دو گرایش سوسیال دمکراسی و لیبرال دمکراسی را نمایندگی می کرده اند. دعوای این دو جریان بیشتر حول محور اخلاقی و کارکردی بودن یا نبودن اصل وجود دولت رفاه بوده است. پرسش این است که آیا فصل مشترک وضعیت کشورهای دمکراتیک در قرن بیست و یکم (پساکمونیسم) از منظر سازوکار نظام اجتماعی و اقتصادی به نظام ترجیحاتی نزدیکتر است که لیبرال دمکراسی نامیده می شود یا به آنی که ذیل عنوان سوسیال دمکراسی قرار می گیرد؟ در پی تقویت این ایده هستیم که تاحدودی برخلاف قرن بیستم، اینک نگاه علمی تجربی و واقعگرا به سیاست و برنامه ریزی اجتماعی، همگرایی این دو جریان را در قالب عملگرایی افزوده است و اختلافات سنتی نظری و ایدیولوژیک آنان به رغم بقا در سپهر تبلیغات، کارآمدی و جدیت خود را فرو نهاده است. تعارض مالیات / حمایت از یک شکاف ایدیولوژیک به موضوعی برای یک کارشناسی محدود و موقت همگرایی می کند. اصل دولت رفاه مساله نیست، حد آن مورد بحث است و اختلاف در نظر هم در این مورد در قالب نوعی عملگرایی رو به کاهش است.

    کلیدواژگان: دولت، حمایت، بودجه عمومی، برنامه ریزی اجتماعی، مالیات
  • حمید سجادی* صفحات 59-97

    در ایران بیشترین اقدامات حمایتی دولت برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی و حمایت از اقشار آسیب پذیر و معلولان از طریق سازمان بهزیستی صورت می گیرد. این سازمان با وجود جذب همکاری نهادهای مدنی در حوزه حمایت از آسیب دیدگان و گستره وسیعی از تفاهم نامه هایی که با سایر سازمان ها منعقد نموده و تعدد خدماتی که به جامعه هدف ارایه می کند کماکان با نارسایی ها عمده ای در تحقق اهدافش روبرو است. این چالش ها در مواجهه با رشد فزاینده آسیب های اجتماعی حادتر می شود. از این رو ارزیابی الگوی مدیریت عملکرد سازمان بهزیستی جهت رفع نارسایی ها و فایق آمدن بر چالش ها ضروری است. این مطالعه با روش کیفی و ابزار مصاحبه و مطالعه اسناد و مدارک به گردآوری داده ها پرداخته، سپس یافته های گردآوری شده با روش تحلیل مضمون مورد توصیف، سازماندهی و تنظیم و تحلیل قرار گرفت. در خلال تحلیل یافته ها، هشت مقوله برگرفته از عملکرد سازمان بهزیستی شناسایی شد. مقوله های استخراج شده در بخش برآیند در قالب یک مدل پارادایمی با عنوان چالش های الگوی مدیریتی سازمان بهزیستی ارایه شده اند. در پایان نیز راهکارها در قالب سه مفهوم گسترده ضرورت تغییر رویکرد، تمرکز بر دیدبانی و نظارت و تقویت نهادهای مدنی و برون سپاری ارایه گردید.

    کلیدواژگان: بهزیستی، سازمان های غیردولتی، نظارت، آموزش، ارتباطات بین سازمانی
  • رضا رازقی، فائز دین پرست* صفحات 99-138
    در این مقاله با استفاده از تیوری دولت عمیق، نقش و قدرت نظامیان در ترکیه و چگونگی مداخلات آنها در عرصه سیاسی ترکیه تحلیل شده است. سوال پژوهش این است که با توجه به اصلاحات قانون اساسی ترکیه و کاهش نفوذ نظامیان در امور سیاسی، آیا امکان این که نظامیان این کشور بتوانند دوباره بازیگر فعالی در عرصه سیاسی شوند، وجود دارد؟ چارچوب مفهومی پژوهش تیوری دولت عمیق است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ارتش هم‏چنان پتانسیل حضور در عرصه سیاسی و مداخله در امور ترکیه را دارد اما به دلایلی از جمله کاهش مشروعیت، فشارهای خارجی و تعریف و درک جدید از مسایل امنیتی در ترکیه نظامیان دریافته اند که مسایل سیاسی باید توسط دولت حل شود نه نظامیان و ستاد ارتش. بر این اساس آنها به دلیل داشتن دشمنان مشترک با آک پارتی از جمله نیروهای پ ک ک و جنبش گولن به صورت ضمنی با اردوغان و دولت آک پارتی به ایتلاف رسیده اند و با توجه به این که اردوغان برای تامین امنیت و مبارزه با دشمنان داخلی و خارجی نیاز به حمایت ارتش دارد و ارتش هم در صورتی که مسایل امنیت ملی و دفاعی کشور از لحاظ آنها مد نظر قرار گیرد، با دولت آک پارتی همکاری می کند. روش گردآوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای است و تحلیل داده ها به روش تحلیل ردیابی فرآیند انجام شده است.
    کلیدواژگان: دولت عمیق، نظامیان، مداخله، ائتلاف
  • حسین مسعودنیا*، پیمان شیخ محمودی صفحات 139-177
    دولت‏های رانتیر به دلیل وابستگی شدید به درآمدهای رانتی، در جنبه‏های اقتصادی و سیاسی خود دچار آسیب هایی شده اند و به نظر می‏رسد این آسیب پذیری خصلت لاینفک این دولت هاست. دولت‏های رانتیردر وجه سیاسی به دلیل تفکیک منابع درآمدی خود از جامعه، دارای خصلتی اقتدارگرا و غیردموکراتیک می‏باشند. دروجه اقتصادی نیزویژگی بارز این نوع دولتها تک محصولی، اقتصادی تورم زا همراه با بیکاری و کسری بودجه می‏باشد. این پژوهش با مطالعه موردی کویت بسان دولتی رانتیر درصدد آنست به آسیب شناسی اقتصادی و سیاسی آن بپردازد. دروجه اقتصادی کویت برای تنوع در اقتصاد تک محصولی خود، تلاش هایی را نموده است اما هنوزم بخش قابل توجهی از اقتصاد آن از درآمد‏های نفتی عاید می‏شود. ویژگی دولت رانتیری از جمله کویت توآم بودن اقتصاد آن با کسری بودجه، تورم و بیکاری است. این ویژگی به زعم خود سبب شد به تدریج به سمت اقتصادی وارداتی و وابسته گرایش پیدا کند. یافته‏های پژوهشی نشان می‏دهد عامل اصلی بی ثباتی دراقتصاد کویت نوسانات قیمت نفت از یکسو و وابستگی شدید به درآمدهای نفت از سوی دیگربوده است. دروجه سیاسی هم ویژگی اصلی این دولت، عدم مالیات ستانی و عدم نمایندگی است که آن را به سمت دولتی اقتدارگرا و غیر دموکراتیک سوق می‏دهد زیرا دولتمردان این کشور با حمایت‏های مالی در صدد خرید سیاسی و به تعویق انداختن دموکراسی هستند. به نظرمی رسد با تداوم چنین بحران هایی دولت کویت با چالش‏های سیاسی و اقتصادی قابل مشهودی درآینده خود روبرو گردد.
    کلیدواژگان: اقتصاد نفت، کویت، تک محصولی، اقتدارگرایی، غیر دموکراتیک
  • مرتضی منشادی*، سارا اکبری صفحات 179-214
    توسعه سیاسی در معنای گسترش مشارکت و رقابت ایدیولوژیک در عرصه زندگی سیاسی، دست کم در سطح نخبگان، نیازمند تشکیلات، سازمان ها و وقوع تحولاتی در ساختار جامعه سنتی است. برنامه های نوسازی در دوره پهلوی اول زمینه تحولات سیاسی اجتماعی را فراهم آورد و تا اندازه ای شرایط برای رقابت سیاسی و مشارکت فراهم شد. اما پیدایش ساخت دولت مطلقه، مانع عمده ای بر سر راه گسترش مشارکت و رقابت ایجاد کرد و موجب بازتولید اقتدارگرایی گردید. این نوشتار می کوشد با تکیه بر متن مذاکرات مجالس ششم تا دوازدهم شورای ملی و با مبنا قرار دادن این امر که نوع دولت و نظام سیاسی ارتباط مستقیمی با تحقق یا عدم تحقق توسعه سیاسی دارد، مفهوم توسعه ‏سیاسی را در دوره پهلوی اول (1320-1304) مورد بررسی قرار دهد. نگارند‏گان با گزینش مدل «برنارد کریک»، به بازنمایی مفهوم توسعه سیاسی در متن مذاکرات مجالس شورای ملی این دوره و در پرتو توصیف بافتار تاریخی، پرداخته اند. بازخوانی متن مذاکرات براساس مدل کریک حکایت از آن دارد که ساخت دولت در کنار حضور مجلس فرمایشی که در موارد یازده گانه مدل مورد بررسی، بر مطلقه بودن ساخت دولت صحه می گذارد، می تواند به عنوان یکی از دلایل اصلی ناکامی توسعه سیاسی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دولت مطلقه، توسعه سیاسی، پهلوی اول، مجلس شورای ملی، مدل کریک
  • عبدالمطلب عبدالله*، مجید بیگی صفحات 215-248

    تاسیس حکومت اسلامی در عصر غیبت از جمله مباحث مبنایی و بنیادین فقه سیاسی می باشد که میرزای نایینی و شهید صدر به دنبال تبیین مبانی مشروعیت حکومت اسلامی در عصر غیبت به ترسیم ماهیت و شکل خاصی از حکومت اسلامی در قالب دولت شورایی رسیده اند. این مقاله با روش پژوهش مقایسه ای به گونه گردآوری کتابخانه ای داده ها به تحلیل و بررسی اندیشه و اسناد جمع آوری شده از آثار میرزای نایینی و شهید صدر پرداخته است و در فهم اندیشه سیاسی این دو متفکر اسلامی از ایده نظری هرمنوتیک اسکینر الگوبرداری کرده است. یافته هایتحقیقبر چند نکته تاکید دارد؛ بر خلاف تصور اولیه و مشهور از یکسان انگاری دولت شورایی در اندیشه نایینی و صدر، این دو نظریه از همدیگر متفاوت می باشند. در هندسه معرفت سیاسی میرزای نایینی، حاکمیت حقی الهی است و تعلق به مردم ندارد بلکه شورویت حق مردم است که بر اساس اصل شورا، مردم حق شور با حاکم را دارا می شوند اما در اندیشه شهید صدر حاکمیت حق مردم است لذا شورا اصلی است برای تحقق آفرینی حق حاکمیت همگانی مردم. تفاوت ماهوی دولت شورایی موجب شکل گیری کارویژه ای متفاوت برای اصل شورا در فقه امامیه می گردد و سبب ظهور رویکردی جدید در بررسی امر سیاسی از منظر  فقه سیاسی امامیه می شود.

    کلیدواژگان: دولت شورایی، تحدید سلطنت، خلافت عمومی انسان، میرزای نائینی، شهید صدر
|
  • Davoud Feirahi * Pages 1-28
    Iranshahri is a new version of the old heritage that, despite its traces in the pre-constitutional period, is especially due to the developments in the constitution and the national government. When the National Government (1905) was established in Iran, it led the constitutional leaders to find a "place" where they could set up tents of this nationality but be safe from the winds and storms. Some of these thinkers saw this "suitable place" in "ancient Iran" and tried to "revive" it. These ideas have had ups and downs so far, and its current expression is tied to the thoughts and works of Professor Seyed Javad Tabatabaei. In this article, while explaining "Iranshahri" according to the latest book of Professor Tabatabaei, some positive and negative aspects of this idea have been examined. In his opinion, Iran was not a part of the Islamic history and world, but also in the area of "Inside Out". The area that although "we have not yet been able to draw its coordinates", is, and we have the "intuition" and recognize. Therefore, an independent theory is required to explain Iran's transformation logic. In this writing, we have tried to investigate this thought and some of its important material.
    Keywords: Seyed Javad Tabatabai, Iranshahri, Iran
  • Pages 29-57

    In recent modernity era, especially between big war and the annihilation of communism, the most important political division in democratic countries has been the duality of Right/Left. Often the two biggest rival parties, apart from their different names, have been representing two tendencies, the social democracy and the liberal democracy. The main difference between these two positions has been about functionality and ethicality of welfare state. Our question in this article is the following: From the point view of social and economic mechanism, the intersection of democratic countries is closer to system of preferences of social democracy or liberal democracy?  It is to corroboration that, somewhat contrary to the twentieth century, a scientific-experimental and realistic approach to the social planning makes these two positions convergent in a pragmatist framework, and, despite of a propagandist atmosphere of challenge, their theoretical and ideological differences are leaving their seriousness and functionality. The conflict of Tax versus services is transferring from an ideological and ethical principle to a subject for a limited and temporary examination among a group of experts. The existence of welfare state is no more a problem, it is its ranges and limitations which is a subject of discussion and decision. Even the domain of disagreement here is to reduce.

    Keywords: State, Social service, General Budget, Social planning, Tax
  • Hamid Sajjadi * Pages 59-97

    In Iran, a major part of the supporting measures of government to prevent social problems and support vulnerable groups and persons with disabilities, is offered through the Social Welfare Organization. Despite attracting the cooperation of civil society organizations in support of the disadvantaged people and a wide range of agreements with other institutions, along with various services offered to the target population, Iran’s Welfare Organization still faces major shortcomings in achieving its goals. These challenges become more acute in the face of growing social damages. Therefore, evaluation of the management model of the Welfare Organization in order to address deficiencies and overcome the challenges is essential. In the present study, applying a qualitative method, the data are collected via interviewing and studying documents and evidences. Then, having adopted the thematic analysis method, the data were described, organized and analyzed. During the analysis of findings, eight categories related to the performance of Welfare Organization were identified. The extracted categories were drawn and presented in the form of a paradigmatic model as the functional challenges of the Welfare Organization of Iran. At the end, proposed strategies were presented in the form of three broad concepts of ‘the need to shift the approach, focusing on monitoring and surveillance and strengthening civil institutions and outsourcing.

    Keywords: Welfare, NGOs, Monitoring, training, Inter-organizational Communications
  • Reza Razeghi, Faez Dinparast * Pages 99-138
    This article analyzes the role and power of the military in Turkey and how they interfere in Turkey's political arena, using deep-state theory. The research question is that with regard to the Turkish constitutional amendments and the reduction of military influence on political affairs, is it possible for the country's military to become an active actor in the political arena? The conceptual framework of research is the theory of deep state. The research findings indicate that the military still has the potential for political participation and intervention in Turkish affairs, but for reasons such as reducing legitimacy, foreign pressure and a new understanding of security issues in Turkey, the military has found that Political issues should be solved by the government, not the military and the army headquarters. On this base, they have implicitly entered the coalition with Erdogan and the AKP because of their common enemies with the AK PARTy, including the Pkk and the Gulen Movement, and given that Erdogan's National security and fight against internal and external enemies need military support, and the army will cooperate with the AKP government if they consider national security and defense issues in their regard. The data collection method is document and library and data analysis is done by process tracking analysis.
    Keywords: Deep State, Military, intervention, Coalition
  • Hussein Masoudnia *, Peyman Sheykh Mahmoudi Pages 139-177
    Rentier governments have suffered in their economic and political aspects because of their high dependence on rentier revenues. In political terms, these governments have an authoritarian and non-democratic nature due to the separation of their sources of income from society. In the economic aspect, their obvious feature is a single product, an inflationary economy with unemployment and a deficit. The study seeks to address the economic and political pathology of Kuwait by studying the case of Kuwait as a rentier state. At the Kuwaiti economy, efforts have been made to diversify its single-product economy away from economic diversification, but still a significant part of its economy is derived from oil revenues. In the political aspect, the main feature of this government is the lack of tax and non-representation, The Kuwaiti government has suffered from fiscal deficits, inflation, and unemployment, due to its dependence on oil revenues, which tended to gradually shift towards an economically importing, vulnerable consumerism which pushes it towards an authoritarian and non-democratic state, as its governors with financial support seek to buy political and postpone democracy. With the continuation of such crises, it appears that the Kuwaiti government will face the obvious political and economic challenges in the future.
    Keywords: Oil economy, Kuwait, Single product, Authoritarian, Non-democratic
  • Morteza Manshadi *, Sara Akbari Pages 179-214
    Political development, in the sense of expanding partnerships and ideological competition in the political arena, at least at the elite level, requires institutions, organizations and developments in the structure of traditional society. In the first Pahlavi period the programs for the modernization created the field, provided social political developments and, to some extent, the possibility of political competition and participation was provided. But the emergence of an absolute government stabilized a major obstacle to expanding partnerships and competition and reproduced authoritarianism. This paper tries to rely on the text of the negotiations of the sixth to twelfth sessions of the National Assembly, and based on the fact that the type of government and political system is directly related to the realization or non-fulfillment of political development, the concept of political development in the first Pahlavi period (1320-1304) was assessed. By selecting the model of "Bernard Crick ", the authors have presented the concept of political development in the context of the negotiations of the National Assembly of this period and in the light of the description of the historical context. Revising the text of the talks based on the model of the Crick, it is argued that the construction of the government, along with the presence of the parliament, which, in the eleven cases of the model under consideration, confirms that the government is absolutism, can be considered as one of the main reasons for the failure of political development.
    Keywords: Absolute State, Political Development, First Pahlavi, National Assembly, Model of the Crick
  • Abdolmottalleb Abdollah *, Majid Beigi Pages 215-248

    The establishment of the Islamic State in the Age of Absence is one of the fundamental issues of political jurisprudence. This article compares and analyzes the collected ideas and documents collected from the works of Mirza Naeini and Shahid Sadr with a comparative research method such as collecting library data and imitating Skeiner's hermeneutic theoretical idea in understanding the political thought of these two Islamic thinkers. The research findings emphasize several points; Contrary to popular belief in the similarity of the council government in Naini and Sadr's thought, the two theories are different. In the geometry of Mirza Naeini's political knowledge, sovereignty is a divine right and does not belong to the people, but the council is the people's right. According to the principle of the council, the people have the right to consult with the ruler, but in the opinion of Martyr Sadr, the sovereignty is the people's right, and consulting is a right of public to stablish the sovereignty of the people. The essential difference of the council government leads to the formation of different functions for the principle of the council in Imami jurisprudence and causes the emergence of a new approach in examining the political matter from the perspective of Imami political jurisprudence.

    Keywords: Consultative state, Restriction of the Kingdom, General Caliphate of Man, Mirza Naeini, Martyr Sadr